Grupa: Administrator
Posty: 81 #1715968 Od: 2014-1-13
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujace się w migdałach czy nasionach bardzo korzystnie wpływają na profilaktykę chorób serca i układu krążenia.
Tłuszcze, których powinniśmy unikać to tzw. kwasy tłuszczowe „trans”. Niestety są one niemalże wszechobecne w produkatch typu fast food między inymi z tego powodu, że wydłużają przydatność do spożycia.
Niestety, tylko w niektórych krajach – np. w USA – producenci są zobowiązani do ich „ujawnienia” na etykiecie. Jednym słowem, jeżeli chcemy wiedzieć co naprawdę jemy, to najlepiej zrobić to samemu.
Warto czasami trochę się natrudzić i przygotować pyszne migdałowe masełko. Najtrudniej będzie z miksowaniem, jednak krok po kroczku… i jak widzicie na zdjęciu, udało się!
Powodzenia!
Składniki:
2 szklanki migdałów
1 łyżka szałwi hiszpańskiej (chia seeds)
1 łyżka konopi (hemp seeds)
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
szczypta soli
1 łyżka oleju z konopi lub innego
Migdały i nasiona podprażamy w piekarniku ok. 25 min w temp. 150C (300F) .
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze zaczynając najpierw od pulsacyjnego przycisku.
Przerywamy, zeskrobujemy ze ścianek blendera i miksujemy dalej. Trochę cierpliwości, napewno się uda.
Warto trochę się pomęczyć przy miksowaniu, gdyż nie ma lepszego masła niż właśnie to zrobione w domu.
Jeżeli nie macie szałwi czy konopi, można użyć siemię lnine, a syrop zastąpić miodem.
Jednak jak nie mamy ochoty na robienie własnego masła polecam te z firmy Primavikahttp://www.primavika.pl/maslo-migdalowe-prazone,392.html
http://zdrowienatalerzu.pl |