Grupa: Administrator
Posty: 81 #1716660 Od: 2014-1-13
|
Konopie indyjskie kojarzą się dość jednoznacznie z pewną grupą używek. Niewielu jednak wie, że oprócz marihuany, można z nich robić również piwo, ponieważ konopie indyjskie są rośliną pochodzącą z tej samej rodziny, co chmiel - rodzina Cannabinaceae.
W Europie już od dawna wykorzystuje się konopie do produkcji piwa. Trunki na ich bazie nie mają jednak żadnych dodatkowych i „pobudzających” właściwości - nie zawierają bowiem THC, czyli głównej substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach.
Rośliny te wykorzystywane są na różne sposoby - do filtrowania, a także jako składnik piwa. Czasami bazą są nasiona konopi, jak w przypadku kanadyjskich piw Fumisterier i Hemp, a czasami dodawane są kwiaty i liście - do niemieckich: Hanfblüte Bier lub Turn.
Ich sprzedaż prowadzą bardzo często sklepy ze zdrową żywnością, obok innych produktów z dodatkiem konopi takich, jak ciastka, lizaki, czy herbaty. Konopie należą do roślin bardzo bogatych w potrzebne naszym organizmom aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe - egzogenne, które człowiek musi pobierać z żywnością.
Smak i aromat konopnego piwa są ponoć bardzo bogate, ponieważ kwiaty tych roślin zawierają ponad 140 składników aromatycznych. Cena butelki tego piwa to około 2 euro.
|