Grupa: Administrator
Posty: 81 #1715963 Od: 2014-1-13
Ilość edycji wpisu: 2 | Rozmyślając nad zasadą, by jeść lokalnie, postanowiłam na jakiś czas zapomnieć o egzotycznych przyprawach i sięgnęłam do szafki po nasiona konopi i siemienia lnianego. Nasiona konopi najłatwiej kupić na targu - kupują je hodowcy kanarków i wędkarze. W ogóle nie zawierają substancji psychoaktywnych i obrót nimi jest legalny.
Konopie i len to stare uprawne rośliny Słowian - len uprawiano w Polsce od epoki brązu (czyli jeszcze przed przybyciem Słowian), zaś konopie od VII wieku naszej ery. Z włókien pozyskiwanych z tych roślin wyrabiano tkaniny, sznury i worki, a resztki roślin wykorzystywano także jako paszę dla zwierząt. Z nasion zaś do dziś wytłacza się oleje o najkorzystniejszych proporcjach kwasów omega-3 i omega-6.
Nasiona konopi w kuchni polskiej wykorzystywane są do tradycyjnej śląskiej potrawy wigilijnej - siemieniotki. Do tej pory używałam uprażonych i zmielonych nasion konopi i lnu osobno, jednak dopiero ich połączenie dało naprawdę pyszną kombinację. W trakcie prażenia traci się wprawdzie część dobroczynnych substancji, zyskuje za to naprawdę wspaniały smak.
Na blogu Absolutely Green przeczytałam o pomyśle dodania zmielonych nasion lnu do sosu. Ja wymieszałam uprażone i zmielone nasiona konopi z poddanymi tym samym procesom nasionami lnu, dodałam olej lniany i tak powstała najlepsza na świecie okrasa do młodych ziemniaków.
Swoim sposobem mielę tylko część nasion, resztę pozostawiając w całości, co daje ciekawy efekt wizualny i dodatkowe wrażenia; całe ziarna konopi trzaskają w zębach jak piasek
Uprażone i zmielone nasiona konopi i siemienia lnianego mają delikatny, ziołowo-orzechowy, bardzo przyjemny smak, trochę przypominający sezam. Polecam gorąco jako posypkę do kasz, kanapek, twarogu i makaronu. W połączeniu z olejem lnianym i odrobiną soli wychodzi fantastyczna okrasa do ziemniaków, gotowanych warzyw i kasz. W "Polskim zielniku kulinarnym" autorstwa B. i A. Podgórskich znalazłam przepis na litewską omastę z siemienia lnianego - do zmielonych nasion lnu dodaje się posiekaną cebulę i czarny pieprz, i podaje z gorącymi ziemniakami.
osypka lub okrasa z konopi i siemienia lnianego Po 3 łyżeczki nasion konopi i siemienia lnianego opłukać na sicie i osączyć, po czym uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu (prażyć pod pokrywką, nasiona strzelają na całą kuchnię). 3/4 nasion zmielić w młynku (nielokalnie można dodać kilka ziaren kminu rzymskiego, będzie jeszcze lepsze), resztę pozostawić w całości. Na okrasę wystarczy wymieszać nasiona zmielone i niezmielone z olejem lnianym i połową łyżeczki soli. Można dodać pieprz i mieloną paprykę, ale będzie zdecydowanie mniej lokalnie
Kasza z konopiami i siemieniem lnianym (dla 2 osób) 1 łyżeczka zmielonej mieszanki konopi siewnych i siemienia lnianego 1 łyżeczka mieszanki nasion konopi i siemienia w całości 1 szklanka kaszy orkiszowej lub jęczmiennej 1 łyżeczka oleju, np. rzepakowego garść posiekanej natki pietruszki obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor garść płatków drożdżowych 2 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju lnianego
Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju (najlepiej przestrzegać wskazówek producenta). Osączyć na sicie i wymieszać ze zmielonymi konopiami i siemieniem lnianym. Wymieszać z pomidorem, posypać natką pietruszki i niezmielonymi nasionami oraz płatkami drożdżowymi. Polać olejem lnianym. Pyszne.
kaszaprodzekt.blogspot.com |