Konopie: pradawna i fascynująca roślina |
To naturalne, surowe, łuskane nasiona konopi, bez THC, czyli substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach indyjskich. Konopie: pradawna i fascynująca roślina Pochodzenie Produkcja konopi rozpoczęła się w Centralnej Azji tysiące lat temu. Były one od dawien dawna używane jako pożywienie (ich nasiona), a także jako źródło włókna do wytwarzania ubrań, lin i sieci. Zaskakujący dla niektórych może być fakt, że konopie przemysłowe pochodzą z Kanady. Jako pierwszy uprawiał je Champlain, odkrywca Kanady, w Port Royal i Québecu. W 1606r. francuski botanik Louis Hebert jako pierwszy zajął się uprawą konopi w Północnej Ameryce w Port Royal, (obecnie Nowa Szkocja). A w 1801r. wicegubernator prowincji Górna Kanada, w imieniu Króla Anglii, rozdał farmerom nasiona konopi. Uprawa konopi na włókna w niektórych regionach trwała do XX w. Również nasiona konopi były od dawien dawna stosowane w Kanadzie: imigranci ze Wschodniej Europy, którzy osiedlili się na preriach, sprowadzili nasiona konopi, posiali i stosowali do produkcji świeżego oleju, pieczenia i tradycyjnych potraw. Podobnie, Kanadyjczycy pochodzący z Chin przez długi czas jedli konopie będące źródłem zdrowia i substancji odżywczych. 70-80 lat temu konopie były zakazane w Kanadzie i USA, gdyż mylono je z innymi rodzajami konopi. Dlatego często są nazywane konopiami przemysłowymi, aby rozróżnić je od innych odmian. W Kanadzie wszystkie uprawy komercyjnych odmian konopi podlegają regulacjom prawnym opartym na badaniach, aby zachować i zapewnić tożsamość genetyczną roślin. Po 50 latach w 1998r. uprawa konopi była ponownie dozwolona, przywracając związek kraju z tą fascynującą rośliną. Historia genetyczna W botanice konopie należą do gatunku konopi siewnych Cannabis sativa L. (Cannabaceae), do którego zaliczane jest ponad 500 odmian. Marihuana to ich daleki kuzyn. Zgodnie z regulacjami prawnymi konopie posiadają mniej niż 0,3 % tetrahydrokannabinolu (THC), która jest główną substancją psychoaktywną marihuany. Dlatego nie mogą być stosowane w leczeniu. Ponadto THC powstaje w naskórku rośliny, a nie nasionach. Zalety: Łuskane nasiona konopi to w 45% “dobre tłuszcze”: w idealnych proporcjach kwas alfa-linolenowy omega-3, kwas linolowy omega-6, „super” kwas stearydynowy omega-3 i „super” kwas gamma-linolenowy omega-6. Są również bogatym źródłem wit.E i żelaza oraz zawierają 33% białka. Jakość kwasów omega-3 jest bardzo istotna i może być zmniejszona przez tlen, wysoką temperaturę i światło. Dlatego należy spożywać świeże nasiona i po otwarciu przechowywać w szczelnym, ciemnym opakowaniu i chłodnym miejscu np. lodówce. Zalecane zastosowanie Łuskane nasiona konopi przypominają ziarna sezamu i mają pyszny orzechowy smak zbliżony do orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika. Właściwości: Dobre dla dzieci, kobiet w ciąży, poprawiają wytrzymałość organizmu, dodają energii, zawierają kwasy omega-3 i omega-6 oraz białko CIEKAWE PRZEPISY Zielony napój – szybki i odżywczy posiłek Ten koktajl mleczny składa się z konopi siewnych (hemp), kokosów i nasion chia. Z nim dobrze rozpoczniesz dzień! Składniki: 1 filiżanka mleczka migdałowego lub kokosowego 1 banan 1-2 łyżki organicznych łuskanych konopi siewnych (hemp) 1 łyżeczka organicznego kremu kokosowego (Coconut Manna) 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego 1 łyżeczka organicznych nasion omega chia (czarnych lub białych) ¼ - ½ pęczka świeżej pietruszki 1 filiżanka świeżego szpinaku ¼ lub ½ awokado 4-5 kostek lodu Zmiksuj wszystkie składniki. Możesz dodać mrożone jagody. Jeśli nie masz awokado koktajl też będzie smaczny. Możesz także dodać swoje ulubione składniki. Truskawki, mango i manna …. Pycha! Koktajle są smaczniejsze z organicznym kremem (manną) Nutiva Organic Coconut Manna. Wypróbuj poniższy przepis! Składniki: 1 ½ filiżanki wody kokosowej 2 mango 10-12 truskawek (mrożonych) 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżka organicznego kremu kokosowego (Nutiva Organic Coconut Manna) Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Otrzymasz pyszny i zdrowy kokosowy napój. Ravioli z dynią Przepis na pyszne ravioli z dynią, z dodatkiem oleju kokosowego, nasion chia i konopi siewnych (hemp). Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 filiżanki mąki 3 łyżki wody Nadzienie: 450 g dyni bez skórki i nasion, pokrojonej na kawałki ½ filiżanki sera koziego ¼ filiżanki organicznych nasion chia ¼ filiżanki organicznych łuskanych nasion konopi (hamp) ¼ filiżanki startego sera (Pecarino Romano lub parmezan) Sól, pieprz, ¼ łyżeczki gałki Sos: 3 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki masła 4 ząbki czosnku 15 całych liści szałwi Przygotowanie: Ciasto: wymieszaj mąkę i jajka, następnie stopniowo dolewaj wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie ciągliwe. Przykryj i zostaw na 20-30 minut. Nadzienie: na blaszce ułóż kawałki dyni i polej roztopionym olejem kokosowym. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut. Następnie dodaj sery, nasiona chia, konopi, gałkę. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Ciasto: ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kawałki. Nałóż nadzienie, zawiń i sklej brzegi w małe pierożki. Sos: roztop olej kokosowy i masło w rondlu, dodaj czosnek i szałwię, gotuj 5-8 minut. Ugotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i gotuj pierożki przez 3-4 minuty. Dodaj do sosu i podawaj posypane nasionami konopi i serem oraz chlebem. Sernik z wiśniami i białą czekoladą dla wegan, bez pieczenia Doskonały przepis na święta. W skład wchodzi krem kokosowy (Nutiva Coconut Manna) i nasiona konopi (hemp), a także cukier palmowy i agawa, więc jest dość słodki. Zamiast agawy możesz użyć syropu klonowego. Zamiast cukru możesz użyć daktyle, ale dodaj ich dużo, inaczej ciasto będzie mdłe. Namocz orzechy przez ok. 8 godzin, odsącz i wysusz. Orzechy będą smaczniejsze i mniej twarde. Składniki: Ciasto: 2 ½ filiżanki orzechów włoskich ½ filiżanki daktyli ¼ filiżanki cukru kokosowego (palmowego) ¼ filiżanki prażonych i kruszonych nasion kakao ¼ filiżanki kakao w proszku ¼ łyżeczki soli morskiej 1/8 filiżanki nasion konopi (hemp) Masa: 3 filiżanki orzechów nerkowca (namocz wcześniej przez 2h) 1 filiżanka mleczka kokosowego ¾ filiżanki roztopionego masła kakaowego ¾ filiżanki nektaru z agawy ¼ filiżanki lecytyny w proszku 2 łyżki ekstraktu wanilii 2 filiżanki wiśni bez pestek i pokrojonych na pół Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmiel orzechy. 2. Dodaj cukier, daktyle, nasiona konopi, kakao w proszku i pokruszone nasiona kakao oraz sól. Dokładnie wymieszaj. 3. Tortownicę wyłóż papierem. Wyłóż masę i wyrównaj. Ciasto może trochę zachodzić na boki blaszki. Masa: 1. Zmiksuj dokładnie orzechy nerkowca (odsączone), mleczko kokosowe, sok z agawy, wanilię i lecytynę. Dodaj rozpuszczone masło kakaowe i ponownie zmiksuj. 2. Wylej masę na ciasto. 3. W masę wciśnij 2/3 wiśni. Pozostałymi owocami udekoruj ciasto. 4. Włóż do zamrażarki na kilka godzin, aż masa stężeje. Przechowuj w lodówce. Żródło: www.kenayag.com.pl |